2015. április 9., csütörtök

A cigányság védelmében… avagy miért van az hogy egyesekre túl nagy súly került?



Senkit sem akarok felmenteni saját sorsának súlya alól, de lássuk már meg hogy egyesekre túl nagy súly került!

A cigányság védelmében…


Azért merem használni ezt a szót mert szeretném ha visszaadnánk becsületét! Az nem lehet hogy szitokszóvá aljasodjon! S ha mégis az bizony a társadalom egészére nézve nagyon rossz fényt vetne! Tudom hogy sokan vagyunk, akik képtelenek nem elmosolyodni egy csillogó kis szempárba nézve, hisz ő éppúgy Isten gyermeke mint mi! Tudom hogy sokan vagyunk, akik érzik a felelősség súlyát, hát adjunk ennek hangot, mondjuk el a véleményünket, most, mert minden perc számít! Nap mint nap születnek apró tehetségek, akikben elhal a szikra még mielőtt szárba kaphatna, így már sosem lehetnek hasznára a közösségünknek, miért dolgozunk magunk ellen? Sorsunk bizonyos szempontból össze van kötve, ha nekik jobb lesz akkor nekünk is, nem olyan nehéz ezt megérteni… 
Akár egy generáció alatt változtatni lehetne, hetes iskolák a gyerekeknek, szakma oktatása a felnőtteknek, persze ehhez be kell vonni az Európai Uniót, mert amit előállítanak arra piacot is kell biztosítani.
A szomorú az hogy nem nagy dolgok ezek, bonyolultabbat is megoldottak már, és bizony költségesebbet is! Tessék, rögtön itt van az oroszok elleni embargó, az vajon mennyit vitt el a konyháról? Megkérdezték az embereket hogy akarnak-e még rosszabbul élni?
Vagy még egy generációval ezelőtt amikor a németek és a franciák behívták az arabokat, mert sok munkát a helyiek már nem akartak elvégezni, tehát kellett a munkaerő, miből állt volna körülnézni Európában és onnan hívni a munkaerő felesleget - hiszen itt voltak akkor is – és éppen úgy el tudták volna végezni azt a munkát… De még ötlet szintjén sem merült fel, miért? Nagyon szomorú hogy a 9 milliós európai cigányság sorsa nem érdekelt senkit, egyáltalán még a kérdés is csak mostanában került terítékre, most már mondják hogy tenni kell valamit, most amikor már eljutottunk oda hogy társadalmi megbecsültségük mélyen a béka segge alatt van!
Európa önvédelmi mechanizmusai egyáltalán nem működnek, mert nincs aki működtesse. Pedig ha Közép-Kelet Európát tényleg fel akarták volna emelni a maguk szintjére ez lett volna az első megoldás. Mivel a cigányság kérdése nem csak minket érint itt csak összeurópai cselekvési terv segíthet, vissza kell adjuk az önbecsülésüket, a kompetenciájukat hogy ez a világ az övék is, hogy van helyük a nap alatt, nem csak a megtűrtek egy csoportját jelentik.             

Ma egy borsodban született gyermek jó eséllyel nem jut túl a funkcionális analfabetizmuson, nem tanul meg írni-olvasni sem, hát még a szakma, a tisztességes munkához jutás… Mondhatjuk, hogy ők a hibásak, de mégis minek? Előrejutunk vele? Ha túl sokszor elmondjuk egy gyereknek hogy hülye vagy hát az is lesz. Tényleg jó lesz az nekünk? De hisz mindnek a eldőlt a sorsa már a születése előtt! Lehet sok érvünk az ön-sorsrontás mellett, de nem csak ők a hibásak, annak hogy ennyire eltávolodtak a földtől sok oka van, de biztosan közrejátszott az is hogy őket tényleg kihagyták a földosztáskor. Melléjük kellene állni szervezetten, mert csak megy az idő, és nőnek fel a generációk akik rendre azt látják: nekik csak a lét peremén jut hely. Nem látnak munkát, dolgos kezeket, semmit ami előrevihetné őket!
Ne hidd hogy ha sosem dolgoztak volna fennmaradhattak volna, a régi világban voltak szakmák amiket kizárólag ők műveltek, amíg kellett a ló lókupecek voltak, és persze más állatot is tartottak, amíg az esküvőkön kellett a prímás őket hívták, mára már viszont még a kosárfonásból is kimaradnak. Az EU csatlakozáskor habozás nélkül dobtuk el az addig jól működő gyógynövény ágazatot, ott bizony a begyűjtők nagy része a cigányságból tevődött ki, és érettek hozzá, volt kompetenciájuk. Hidd el a falvak nem tartottak el senki ingyen, mindenkinek megvolt a maga szerepe, feladata, csakhogy a modern világban rájuk már nincsen szükség.

A cigányság kultúrája

Most bemutatom neked úgy ahogyan még talán nem láthattad.
Egy momentumot szeretnék kiragadni és csatolok hozzá olyan videót mellyel bebizonyítom neked, hogy ez a kultúra éppúgy érdemes a megmentésre mint bármelyik.

A cigányság eredetére nézve ősi gyökerekkel rendelkezik, az európai romák ősei a Kalberiák nomád népcsoport hajdan maharadzsák kegyeltje volt, nevük rituális táncukból ered mely a transzállapotot elérésére törekszik, elképesztő hajlékonysága megjelenik a cigányság egész kontinenseken keresztüli vándorlásában, gyökeret sehol sem eresztettek, csak miután a nomád életforma végképp felszámolásra került. Földet akkor sem kaptak, ami maradt nekik: a zene és a tánc, mely életük része volt évezredek óta. A kalbeliát ma is táncolják Indiában, az ősi táncnak helyi változatait még valószínűleg Európában is táncolják. Ez a tánc bizony maga az élet, ahogyan az ősi kőeszközön a magot őrlik, úgy jelenik meg ebben a táncban a mozdulat csodája. Egyszerre varázsos, elbűvölő, és megható! Éppen úgy mint a foggal körömmel őrzött ősi matriarchátus családi rendszer, melyben a legidősebb nőnek kiemelt jogai vannak a gyermekek nevelésében. Sajnos mi átlagemberek nagyon keveset tudunk arról honnan jöttek és mi hatja át életüket.
     
Indian Rajasthan Gypsy dance

Végezetül hogy miért is szegődtem melléjük annak ellenére, hogy az én ereimben nem csörgedezik cigány vér? Mert bennem is többféle vér egyesül: van sváb, hajdú és felvidéki székely felmenőm is, s ha mindezen kultúrák bennem eggyé válhattak, miért ne vállalnám a cigánysággal is a közösséget?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése