2013. február 28., csütörtök

Európai Uniós források lehívásának nehézségei – mi történik velünk?



…avagy a közösségi trollkodás eredményei…

Egy kérdés: tényleg ezért vannak olyan sokan mert valakik fizetik? Ilyen sok valaki van?

Egy kérés: csak néhány percre próbáld velem fonákjáról nézni a világot. Szeretném megmutatni mekkora hatalom van a kezedben, talán megérted hogy minden rólad, a Te döntéseidről szól!

Ne várd hogy helyetted megteremti valaki azt a világot amiben élni akarsz!
Tájékoztatásul: mögöttem nem áll senki - csak a saját gondolataim - egy vagyok a tömegből, aki nem ért a politikához, és aki nem gazdasági szakember, viszont sokat olvas. A tudatosság a kulcs a jövőhöz.   

Már nem tudok elmenni a tény mellett: szinte mindenütt a politikai piszlicsáré ügyeivel elbolondított emberekbe botlom, de sehol azzal mit is lehetne csinálni. Eközben az EU-s mezőgazdasági forrásokból 10-40% lehívása sikerült eddig, és év végével vége lesz ennek is, új korszak jön (ilyen szempontból biztosan). De minek álljanak gazdának a fiatalok ha az árujukat nem veszi senki? Ha a közvélekedés az hogy el kell menni ebből az országból?  
Nekünk van külső és belső médiapropagandánk is, akik nem feltétlenül támogatják a hazai gazdaságot, ezt sose felejtsd el amikor a TV-n nézed a híreket. A tények megítéléséhez más fórumokra is szükséged lesz.
Egy közösségi oldalra feltett kép késztetett a cikk írására, ahol a bulgáriai zavargásokról és a rendőrökről jelent meg egy tényleg jó fotó. 

Alatta a hozzászólásokban a különböző „oldalak” győzködték egymást.
Úgy vélem sokan nem látják át, hogy jöhet bal vagy jobb oldal, mindegyik lekötelezett - sajnos nem elsősorban felénk. A bankok és szolgáltatók CSAK a CIVIL megmozdulásoknak fognak meghajlani, ha egyáltalán valaminek...
Egyszerűen olyan kormány kell ami, ha a háttérből is de támogatja a civileket. Aki ma úgy gondolja hogy majd valamilyen baloldali összefogás segíthet rajtunk az nem hajlandó komolyan foglalkozni a témával, egyszerűen a könnyebb utat választja. Másra hagyni a felelősséget, mástól várni a megoldást amikor ma már annyi hozzáférhető információ van, mire vezet ez?
Egyik oldal sem (éppúgy mit más sem) tehet semmit a kölcsönök felvételén kívül, ezt akarjátok? Tudjátok, hogy (még a korábbi kormánynak köszönhetően) ha nem tudunk fizetni oda a Hortobágy - a génbankkal együtt - de még a Parlament is.

A gazdaság nem a politikáról szól, sokkal inkább rólunk, akik működtetjük, akik azért dolgozunk hogy fenntartsuk, adókat fizetünk közben meg úgy gondoljuk jobb ha majd más dönt róla?   
Hogy mire lenne szükség: bojkottra, egy szelíd bojkottra, ami nem valami ellen szól hanem valamiért, egészen pontosan a gazdaságért, a mi gazdaságunkért!

Komoly összefogással, ha mindenből amiből csak lehet kizárólag hazait vennénk nagyon hamar változtathatnánk. Emellett nagyon sok olyan kisvállalkozás van ami nem élelmiszert gyárt, de az is hazai termék, sajnos semmiféle fóruma nincs ezeknek a termékeknek, pedig ha lenne forgalmuk lenne foglalkoztatás és adó is belőle. Viszont amíg mindenki bedől ennek a multik által irányított oszd meg és nem lesznek egység - szélsőjobboldal, libsi, baloldal, jobboldal, stb. - ténykedésnek addig csak az ő malmukra hajtjuk a vizet. Nem akarok senkit megbántani, de amíg az "oldalak" egymást győzködik itt semmi sem fog történni, pedig lenne még lehetőségünk, több is, egyrészt a barter vállalkozások terén, másrészt az önellátó gazdálkodás terén (mi készítünk akvapóniás üvegházat tavasszal, szívesen cserélünk tapasztalatokat).

Lehetőségeink:

  1. Magyar termék vásárlása, amiből csak lehet – hazai munkahelyek, hazai adók. Nagyon sok kisvállalkozó gyárt jó minőségű terméket jó áron, meg kellene teremteni a nyilvánosságot, és itt nem csak élelmiszerre gondolok.
  2. A barter vállalkozások megerősítése – a tőkének ez a része biztosan nem megy ki az országból. Szintén hazai munkahelyek és adók.
  3. Önellátó és önfenntartó gazdasági folyamatok támogatása – közösségi kertek (a városok határában is lehet földterületet igényelni, a lényeg mindig abban rejlik hányan tudnak összeállni egy ügy érdekében), üvegház, akvapónia, de akár hőforrások közösségi hasznosítása is lehet attól függően akar-e az utca, a falu vagy község magának valamit annyira hogy összefogni is képes legyen érte. A Leader programok rengeteg támogatást kapnak, ezt ki kellene használni, ugyan a mezőgazdasági közösségek létrehozására vonatkoznak, de lehetetlen hogy ne lehessen bevonni ezt is. 
  4.  Függetlenség megteremtése – érthetetlen ha erről nem családi szinten gondolkodunk, legfeljebb még közösségi szintet tudjuk kezelni, minél nagyobb a kör annál nagyobb a függőség, jelenleg ez a társadalmainkban működő folyamatok része, egyenlőre felesleges küzdeni ellene. A közmű szolgáltatók egy részétől való függés feloldásában nagyban segíthetne hogy hazánk a hőforrások terén nagyhatalom, sorra állnak át nagyobb városok, ebben van lehetőség több szinten is. Jelezzétek helyi szinten hogy csak azt fogjátok megválasztani aki ebben az ügyben hajlandó tenni valamit!
  5. Támogasd a devizahitelesek megmozdulásait, ha lehet könnyelműnek nevezni, akkor azt is ki lehet mondani hogy nem kapták meg a kellő tájékoztatást. Túl sok családot érint ahhoz hogy csak olyan egyszerűen napirendre lehessen téri felette. Ha támogatod és sikerül elérniük valamit, akkor az a valami a hazai gazdaságot fogja erősíteni, ha nem vagy képes átlátni hogy ezzel Neked is jobb lesz, akkor nem érted a gazdaság mechanizmusait. Éppen azért lenne szükség hatalmas társadalmi támogatottságra mert nagy számokról, sok családról beszélünk, itt a kis eredmény is hatalmasat dobhatna rajtunk pozitív irányba. Pusztán a nagy számok törvénye alapján lenne elemi érdeked! Tudom, erről sehol sem hallasz, hidd el éppen azért mert a benne rejlő erő túl nagy ahhoz hogy a politika fel merje vállalni. Hetek, de akár napok alatt történelmet írhatnánk, ha végre gondolkodnál, ha végre nem engednéd a szócséplőknek elterelni a figyelmed a fontos dolgokról!
  6. Roma kérdés – ha tetszik ha nem beszélni kell róla, és nem elég a programokat kidolgozni, végrehajtani csak lakossági ösztönzéssel lehet. Tudtad, hogy a Lengyel fiatalok mennek és próbálják tanítani őket? Köztük sok munkanélküli tanár és más értelmiségi. Ahol eddig említettem csak felhördültek. Miért? Saját érdekünk megértetnünk az unióval ennek támogatását, de ha nincs követelés nem lesz eredmény sem. Mindenütt hetes iskolák kialakítására van szükség, a gyerekek nevelése egy generáció alatt megtérül, hol lehetnénk már ha elkezdtük volna 20 évvel ezelőtt. Ha a kormány kezdeményezi kívülről-belülről támadni fogják és holmi kisebbségi jogokra hivatkozva képtelenség lesz véghezvinni, az ellenzéknek pedig talán nem áll érdekében ezzel a kérdéssel mérvadóan foglalkozni. Viszont ha a lakosság mint közösség szerveződik és azt mondja elég, jogunk van változtatni mert a mi adónkat élik fel, akkor azzal már foglalkozni kell. Elég lenne azzal indokolni hogy már nem az ő felemelésükről van szó, hanem arról hogy a lakosság nagy része lecsúszik arra a szintre. Nemrég láttam a Francia lakókocsi parkolókról készült filmet, ott még vannak vándorló csoportok is, ez az ügy az Unió egyik legfontosabb kérdése kellene legyen, elsősorban párbeszédre van szükség. Isten előtt minden ember egyenlő! A világ jelenlegi működése alapján: alapvetően meghatározza a jövődet ha bizonyos csoportokba születsz, ez igaz lehet egy roma gyermekre és egy erdélyi gyermekre egyaránt, egyik esetben sincs biztosítva az emberhez méltó élet, az elsőben a tanuláshoz a másodikban az anyanyelv használatához való jog sérül. Szükséges ennek megértése: ha nekik jobb lesz, akkor első lépcsőben a környezetükben lévőknek a következőkben pedig már az egész gazdaságnak jobb lesz. A körforgást kell beindítani, és a kisembereknek kell elkezdeni, a kormányok 4 éves mandátuma nem teszi lehetővé a 20 éves intervallumban való gondolkodást, ez a mi életünk nekünk kell gondolkodni róla. 
  7. Az Uniós pénzek nagy részének lehívása nem sikerült eddig, (ahol igen ott is csúszik a kifizetés), miért nem lehet ezekre a problémákra és minden kisebbség ügyére, tehát a ténylegesen égető kérdésekre felhasználni? Ha tényleg az emberek felemelése a cél akkor minden kisebbség ügyében jelentős tőkét kell szociális ügyekbe bevonni, mint tanulás, hagyományok ápolása - zenei, irodalmi, művészeti területek. Mert ha engeded hogy értéket teremtő emberré váljon akkor annak végső soron mindig hatása kell legyen a gazdaságra is.                              

Ha pedig mindenképpen a politikával akarsz foglalkozni akkor bizony szokni kellene a tényt hogy azért minimum az EU parlamentjét kellene követni, sok felszólalás és hozzászólás anyaga van fent, érdemes nézelődni.
 
Ha nem tudod kire szavazz, most még van idő, bővítsd ki a listát, nyomtasd és vidd oda mindegyik oldalhoz egy lakossági fórumon, azzal hogy mondja meg melyik pontra milyen támogatási rendszert lát megoldhatónak. Dönts a saját értékeid szerint, ne engedd megvezetni magad!

Ne feledd: ne a politika szóljon rólunk (mert ez csak szócséplés) hanem a gazdaság! Rajtunk kisembereken kívül senkinek sem érdeke a közösségek megteremtése, mert ezekben hatalmas erő rejlik, több összefogó közösség alapvető változást hozhat! A legfontosabb üzenet: ne várd hogy majd helyetted megteremti valaki azt a világot amiben élni akarsz, mert senki sem fogj a Te érdekeidért harcolni, de Te megteheted! 
A közös cselekvés közös értékeket teremt, a megbélyegző, megbéklyózó szavak értéktelenséget! Ha szavaidnak nincs információ tartalma csak a szócséplőknek segítesz!  
Egy példa arra miképpen terelik el a figyelmed: a híradókban és filmekben jórészt halált látunk (vagy gyilkost vagy annak elfogóit) ha mégsem akkor 4 órán keresztül nézhetünk egy jobb filmet a reklámok miatt. Neked ez tetszik? Ha más irányból nézed ez tulajdonképpen megfélemlítés és időlopás.
Számomra ezt jelentené az ébredés: gondolkodj mert hidd el ennél semmi sem fogja jobban megéri Neked! Ha nem támasztasz követelményeket nem is fognak megfelelni nekik!     

Fotó:
Közösségépítő Mozgalom (KözÉp) által közzétett fotó hozzászólásai kapcsán megszületett gondolatok.

2013. február 27., szerda

Lobog a Székely zászló 2013 telén


Üzenjük a Székelyeknek: mellettük állunk! Múltunkban ugyan vannak fekete foltok, de eljött a megbocsátás és a kéznyújtás ideje, és ahogy lehetett elkeseredni 2004 miatt, most úgy lehet örülni a jelen időben történteknek.
  
Helyek ahol lobog a Székely zászló - azokat rögzítettem amit a saját szememmel láttam, a lista nem teljes csak egy pillanatkép:



Gyöngyöspata 2013-01-28
Budapest XXII. kerület Budafok-Tétény 2013-01-28.
Budapest VII. kerület 2013-02-04.
Siófok 2013-02-07
Sarkad 2013-02-07
Békés 2013-02-07
Felvidék Ipolynyék 2013-02-08 egy gyönyörű levél kíséretében
Kerekegyháza 2013-02-08
Püski 2013-02-09
Vác 2013-02-09
Eger 2013-02-12
Hajdúszoboszló 2013-02-12
Veszprém 2013-02-12
Tiszavasvári 2013-02-13
Békéscsaba 2013-02-13
Pápa 2013-02-13
Felvidék Zselíz 2013-02-14
Mária Valéria híd, Esztergom 2013-02-15
Dunaújváros 2013-02-15
Kisberzseny 2013-02-15
Zagyvarékas 2013-02-15
Budapest Parlament 2013-02-15
Budapest II. kerület 2013-02-21
Székesfehérvár 2013-02-26
Sárosd 2013-02-26
Lepsény 2013-02-26
Hantos 2013-02-26
Kisláng
Enying
Pákozd
Kajászó
Rácalmás
Barancs
Csókakő
Tiszalúc
Mende
Pásztó
Csongrád
Románd
Balavásár
Fót
Mezőtúr
Páty
Felvidék Csákányháza
Dömsöd
Szabadszállás
Parád
Kispest
Pápateszér
Szigetszentmiklós
Budapest Zugló
Golop
Csátalja
Böhönye
Biatorbágy
Gönc
Keszthely
Jászberény
Miskolc
Sándorfalva
Kajászó
Felvidék Dunamocs
Igal
Felsőzsolca
Nagyatád
Kaposvár
Paks
Taktaharkány
Kunhegyes
Jászapáti
Kecskemét
Rákosliget
Budapest Újbuda
Szeged
Városnamény
Zalaegerszeg Marosvásárhely testvérvárosa
Szokolya
Szentes
Kunhegyes
Törökbálint Székelyudvarhely testvérvárosa
Kisújszállás
Monor
Pilis
Marcali
Dunaharaszti?
Dombóvár
Tiszavasvári
Pilismarót
Hatva
Boconád
Márkháza
Szarvaskő
Kiskunfélegyháza
Hódmezővásárhely
Oroszlány
Balatonfüred 
Budapest Fradi stadion
Kancsendzönga „Erőss Zsolt a magyar zászló mellett, immár hagyománnyá váló módon, a székely zászlót is magával viszi. A csíkszeredai születésű hegymászó, aki ma is ezer szállal kötődik Erdélyhez, elmondta: fontos számára ez a nemzeti szimbólum, de még fontosabb, hogy teljesítmények legyenek mögötte. Úgy érzi, az a küldetése, hogy felvigye a zászlót a csúcsokra.”

Forrás:




Korábban írtam de most éppen ideillik:
Mindannyian keressük a választ: mi az élet célja? Nem állíthatom én sem hogy tudom, de azért sejtek dolgokat, például azt hogy nem véletlenül születünk oda ahol végül megláttuk a napvilágot.
Sokszor fáj amiképpen manapság néhányan a határon túli kérdésekre reagálnak.
Nekünk akik az országhatárokon belül élhetünk nem kérdéses a magyarságtudat, egyszerűen beleszülettünk, semmi sem természetesebb ennél. Viszont azoknak akik a jelenlegi határokon kívül élnek, már sokkal nehezebb dolguk van ezzel a kérdéssel. Tagadhatatlan az a krízis amit a trianoni és a párizsi döntés okozott, neurotizálta a Magyar népességet, milliók alól ragadták ki a földet és ébredtek másik országban. Már feltettem a kérdést: a földet lehetett magyartalanítani, de vajon az embert is lehet?

Tudod hogy a Csángó mint kifejezés miből ered? Csángáltak pontosabban elcsángáltak – történeti szempontból az adó elől távolabbra költözött emberek csoportját jelenti - elcsámborogtak, ilyesmi lehet a kifejezés. Azok a népcsoportok akik korábban váltak le ősibben őrizhették meg a hagyományaikat, hiszen kevésbé volt rá hatással rájuk a fejlődés, az elzárt szubkultúrákban megtalálható az eredeti - természetesen lehintve róla a befogadó nép hatása.

Most másképpen teszem fel a kérdést Neked:
Lemondasz önként ezekről az emberekről? Mert ezzel megtörténhet hogy lemondasz hagyományaid eredeti forrásairól is. Így sem érdekel?

Büszke vagyok felmenőimre, szüleimre, nagyszüleimre, dédszüleimre és ük-szüleimre és tudom ők is azok voltak őseikre. Büszke vagyok mindarra amit teremtettek amit ránk hagyományoztak.
Te büszke vagy rájuk?
Pedig lehetnél! A két háború és a borzasztó csapások mellett is itt vagy, és most éppen olvashatod az írásomat. :)
Ráadásul abban a korban élhetsz ahol az információ rendelkezésre áll, minden lehetőséged adott arra hogy kutass tájékozódj, ne higgy el nekem semmit, másnak sem, olvass, művelődj, alakítsd ki a saját nézeted.



Facebook oldal ahol már a magán házaknál lobogó zászlókat is feltűntetik.
Székely önrendelkezés - kitűzött zászlók térképe:

Szerző: Pintér Zsófia
Kelt: 2013 február havának 27 napján.

Piramis a Nemrod hegyen dél-kelet Törökországban



Piramis a Nemrod hegyen dél-kelet Törökországban

Eltűnt világok
… hogy hihetek-e az ókori földön kívüli civilizáció létezésében nem tudom, de a pontos asztrológiai tájolás mindenképpen megdöbbentő!



Nemrud-hegy

A 2134 méter magas Nemrut-hegy (más néven Nemrud-hegy; törökül: Nemrut Dağı, kurdul: Çiyayê Nemrûd; örményül: նեմրութ) Törökország keleti részén található Adıyaman közelében.

A törökök ha angolul nyelvű szöveget írnak a következő megnevezést használják: Mount Nemrod.

A hegyen különböző görög és perzsa istenek szobrait találjuk, mint például Héraklész, Zeusz, Orosmasdes, Apollón vagy Mithrász. Itt található még Antiochus Teos kommagénéi király síremléke is, mely egy 8…9 méter magas szobor, amelyhez két oroszlán és két sas tartozik. A területen több szobormaradvány is található, melyek Antiochus perzsa és makedón elődeit ábrázolják. A szobrok jellegzetesen görög arcvonásokkal bírnak, de perzsa ruhát viselnek és a hajstílusuk is perzsa. Az egyik maradványon csillagok és bolygók találhatóak, melyek helyzetéből következtetni lehet az építés időpontjára, amit i. e. 62. július 7-ére tesznek. A vizsgálatok szerint a helyszínt asztronómiai és vallásos célokra is használhatták.
 A Nemrut-hegyet és szobrait 1838-ban Helmut Von Moltke porosz királyi százados, a szultán katonai tanácsadója írta le először, aki az oszmán hadsereggel több terepfelmérő utat tett a Taurusz-hegységbe.
1987-ben a Nemrut-hegy felkerült az UNESCO Világörökségi listájára.

Vallási szempontból sokat meríthettek a Mithrász kultuszból.

Királyság

Uralkodó
Idő

Ptolemaiosz
163-130(?)

II. Szamosz Theoszebész Dikaiosz
130-100 körül

I. Mithridatész Kallinikosz
100(?)-69

I. Antiokhosz Theósz Epiphanész Dikaiosz Philorhomaiosz Philhellén
69-36

II. Mithridatész (II.) Antiokhosz Epiphanész Philorhomaiosz Philhellén Monokritisz
36-20

III. Mithridatész Antiokhosz Epiphanész
20-12

III. Antiokhosz Epiphanész
i. e. 12 – i. sz. 17

római fennhatóság
17-38

IV. Antiokhosz Epiphanész
38-72

provincia
74-től


Forrás:



Mit jelenthet a Monokritisz kifejezés II. Mithridatész neve után???

A videó ami felkeltette érdeklődésemet:


Ősi idegenek III: Eltűnt világok

Magus papok
11:25
Elhagyatott hegyi királyság mely az Ókori keleti papok előtt Magus (ejtsd: magusz) néven ismert.
Dél- Kelet Törökország 7000 láb magasan a kopár Nemrud hegyen terülnek el Komageni elveszett királyságának romjai. Nimród?
11:38 Térkép
11:41   Ezen a helyen I.e. 62-ben első Antiokhosz (Antiochus) király egy titokzatos királyi szentélyt épített, oroszlánok, sasok, perzsa és görög istenek kolosszális szobrait, valamint a királyt ábrázoló két óriási szobrot készítettek. Antiokhosz megpróbálta egyesíteni a vallásokat és a régiekből egy újat létrehozni. Szintézis – a perzsa isteneket a görög megfelelőjükkel egyesítik.
A kúp alakú hegycsúcs volt a királyság legmagasabb pontja. A 45 méter magas és 150 méter széles mesterséges hegy a számtalan kis mészkővel állítólag királyi sírhely volt. Állítólag az emlékmű eredetileg két nagy térnek készült. A keleti oldalon a király születésnapját ünnepelték, a nyugati oldalon arra emlékeztek amikor Antiokhosz egy titkos társaság vezetője lett.
Piramis?
12:42
Rejtélyes módon a területet az I.sz. 1 században elhagyták és eddig még a király legendás temetkezési kamrája sem került elő.
Fejlett csillagászati ismeretekre utal a csillagok elrendezése az oroszlán horoszkópon (dombormű). Úgy ábrázolták az oroszlán csillagképet, ahogyan azt I.e. 62 júniusában az égen látni lehetett, mely csillagkép a következő 25 ezer évben nem volt látható.



A kutatók szerint Antiokhosz a Magus nevű keleti csillagjósok papi szektájával folytatott tanulmányokat, akikről úgy vélték képesek megjósolni sőt irányítani az eseményeket csillagászati ismereteik alapján.
A Mágusok híres papok voltak a közel-keletről akik fejlett tudással rendelkeztek.
Videó:
https://www.youtube.com/watch?v=mnO5rdn6BF4
Frissítés: sajnos a videót törölték.
Helyette néhány elérhető link:
http://epa.oszk.hu/00400/00458/00529/pdf/EPA00458_Korunk_1982_04_294-297.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=9ZH1fRjgyoY 1:11-nél mintha már restaurálva lennének a szobrok. 2:59-nél viszont úgy tűnik hogy mégsem. Címe: Ancient Statues near the Royal Tomb on the Mount Nemrut, Turkey

További érdekes videók a helyszínről és környékéről:
https://www.youtube.com/watch?v=1ZCxBRA66u4
Címe: Nemrut Dağı - Turkey
Ember alakok: 6:10. talán I.Antiochus és Heraklész.
A jellegzetes madár ábrázolás: 8:05.
https://www.youtube.com/watch?v=iA6f0a7ALB4
Címe: NEMRUT TANRILARIN TAHTI

https://www.youtube.com/watch?v=tvMW4tVodCo

Helyi hivatalos lapon:

Mount Nemrod
 
A hellenisztikus és római időszakban, a Taurus-hegység és az Eufrátesz régió között feküdt a királyság melyet Kommagéné-nek (Commagene-nek) hívtak. Az eredetileg önálló királyságot i.e. 162 Mithridates Kalinikos alapította. I. Mithridatész létrehozott a perzsák, a macedónok és más közösségek számára egy erőteljes államot és elnevezte Kommagéné, ami azt jelenti közösség geness görögül. A királyság legmagasabb pompáját I. Antiochos király időszakában élte (69-36 BC). A legtöbb régészeti maradvány túléli korunkat, beleértve a sírdomb csúcsát is, Nemrut Dag, amely még mindig elutasítja, hogy felfedje titkait.

Forrás és fotók: 
http://www.anatolia.luwo.be/destinations/nemrut.html