2013. szeptember 2., hétfő

Mesterségesen kreált káosz – Gazdaság, kamat, Róna Péter, Surányi György

Nem tudok ki hogy van vele, de amikor kiderült hogy nincs anyag csak rezgés és energia azt hittem majd most változik a világ. Azóta sem történik semmi, kiderült hogy a kibocsátott pénz csak papír fedezet nélkül, megint reménykedtem, de úgyszintén semmi!  
Intelligens, gondolkodó lények vagyunk? 

A jelenlegi világválság közvetlen oka: a gazdaságban nincs növekedés mert a korábban létrehozott (vagy megtermelt) növekedést indokolatlan mértékben elszívták a valamiért csődbe menő ágazatok - pénzügyi rendszer, bankrendszer - és a még ma is virágzó ágazatok – fegyverkereskedelem, gyógyszeripar - a forrásokat egyszerűen rosszul csoportosították. A megtermelt javak koncentrálódtak a népesség 1%-ának kezében, akik 40%-ot birtokolnak.    
Sajnos ez nálunk a devizahitel miatt nagyon is érthető folyamat.
Minden összeomlani látszik mert a múltban a részleges fedezetű bankrendszer által a jövőre kivetett adósságot nem tudjuk megtermelni. 
A témával ismerkedőknek ajánlott ismeretterjesztő cikk:
Pénz, bank, kamat... amit tudni érdemes!
http://jovonkamultunkbankeresendo.blogspot.hu/2013/08/penz-bank-kamat-amit-tudni-erdemes.html



Róna Péter kitálalt:

"Életek százezrei mentek helyrehozhatatlanul tönkre, a fizetőképes kereslet nagyon hosszú időre megroppant, ... , ....Mert a devizahitel egyáltalán nem hitel, hanem egy olyan befektetés a „hitelfelvevő” részéről, aminek az a lényege, hogy az összes, kivétel nélkül az összes profit a banké, az összes kockázat pedig a hitelfelvevőé."

"Mint szintén tudod, 2006-tól kezdve kétségbeesetten írtam és nyilatkoztam a devizahitelezés leállításáért, amiért meg is kaptam a „kókler” minősítést a devizahitelezés megalkotóitól.
Kik voltak ők? Hát Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Felcsúti Péter. "
www.facebook.com



Róna Péter - Surányi György - Pogátsa Zoltán: Gazdasági válság vitaest (2011/10/05)
Róna Péter
0:11
Európa: centrum és periféria, a jelenlegi szétválasztással nincs kiút.

A Magyar gazdaság gondja az hogy nincsen benne kakaó, úgy ahogy van sorvadóban van, 
Itt van egy duális gazdaság, vannak a multik azok működnek ahogy működnek, attól függ hogy Európa hogy működik és van egy honi gazdaság ami egyszerűen haldoklik nincsen benne alkotó, vagyonképző erő.  

0:14
Surányi György
Válasz a javult-e valami az elmúlt három évben (2011-ben vagyunk):
Egy ponton látok feltétlenül javulást ez pedig az amerikai bankrendszernek a stabilitása, ma a válságot követően sokkal stabilabb vagy mondhatjuk úgy hogy kvázi egészséges állapotban van, egy óriási rekapitalizáció történt amitől ma az amerikai bankrendszer rendben van, ez egyébként nagyon súlyosan megkülönbözteti az amerikai gazdaságot az európai gazdaságtól. És ha meg akarjuk érteni hogy Európában miért jelent olyan nagy gondot a szuverén adósoknak az esetleges nem fizetése, pontosan azért mert a bankoknál nem ment végbe az a feltőkésítés ami az Egyesült Államokban, ezért sokkal sérülékenyebbek egy esetleges szuverén csőd esetén.

Igaz az hogy a szabályozás összeomlott, hogy a bankok belső kockázatkezelése csődöt mondott, hogy alultőkésítettek voltak, hogy a felügyelet egy sor területen egyáltalán nem létezett, ez különösen az USA-ban igaz. Igaz az hogy a hitelminősítők gyenge munkát végeztek, ez mind-mind igaz, és hozzájárult, a fő ok az én olvasatomban inkább makro ökonómiai.
Közgazdaságtan mindig azt keresi hogyan lehet a hatékony kereslettel a növekedést biztosítani. A fejlett piacgazdaságokban a 80-as évektől kezdve zajló folyamat a jövedelem eloszlás perverziójával írható le, (tulajdonképpen a tervgazdaságok összeomlását követően, lehet hogy véletlen az egybeesés lehet hogy nem, nem tudom igazolni). Ami a növekedés jövedelmét egyoldalúan aránytalanul, brutálisan a legfelső 1-2 százalék részére csoportosítja át. Ennek az a következménye hogy például az USA-ban az elmúlt 20 évben a medián jövedelem, tehát a családok többségének a jövedelme nem vagy szemmel láthatóan alig emelkedett, így a gazdaság sem tud növekedni, hiszen nincs fogyasztói kereslet, akkor nincs beruházás, nincs mivel fejleszteni, és akkor egy ördögi körbe kerülünk.           
0:17:22

Nézd tovább! Privát megjegyzés: hogy a hozzászólásokból nem lehet tanulni, dehogynem… olvass, olvass, olvass és ne higgy senkinek csak a saját szemednek no és a megérzéseidnek,  mindig a forrást keresd :)

Videó hozzászólásaiból:

„Surányiról még annyit, hogy potom pénzért elkótyavetyélte a magyar nemzet 62 tonna aranykészletét. Közép-kelet Európában nekünk van a legkevesebb aranykészletünk (Y)”
Ebben van igazság! De nyilván nyomás alatt tette.

„…Silvio Gesell pénzelmélete tökéletes gyógyírt nyújthat a problémáinkra. És sok helyen már ki is van próbálva.”

„Surányi még meg fogja bánni hogy egyszer azt találta mondani, hogy a bankok vásárolnak devizát a devizahitelek miatt.. Mert a törlesztés során nem vesznek valutát, hanem a "negatív" számlaösszeget csökkentik. (egy kicsit pongyolán fogalmaztam az érthetőség miatt). Surányi mindig is külföldi érdekeket szolgált, így nem elvárható, hogy demokratikusan értékelhető legyen amit mond, Surányi inkább olyan, mint egy körülmény, ahogy Róna mondja: egy könyvelő..”

00:38
Ökopolisz
Róna Péter közgazdász
Surányi László egykori MNB elnök jelenleg CIB Bank elnök

Róna Péter
„Nagyon komoly szembenézésre van szükség ahhoz hogy ez a bankrendszer ismét funkcionális legyen és visszanyerje a társadalom minimális bizalmát. Azok a marzsok amiket ez a bankrendszer élvezett 2004 után hallatlan marzsok voltak. A hitel-marzsokról, hogy állapítja meg egy átlag magyar nagybank a kamat kiszámítását a szerződésben? Ezt mondja: a kölcsön kamatának mértéke változó, a kamat mértéke első alkalommal a szerződéskötés napját fél évvel kövező félév első munkanapján változhat, egyébként pedig naptári félévenként. A változást követő félévenként a kamat kiszámításánál a bank figyelembe a fogyasztói árindex alakulását, a kötvényhozamok alakulását, a Magyar Nemzeti Bank alapkamatának az alakulását és így tovább… Nem lehet nyomon követni hogy van a kamat kiszámítva, és bevezették az egy oldalú szerződésmódosítás intézményét, ami a világon nincs, kialakult egy olyan helyzet ami fenntarthatatlan állapotot hozott létre a nemzetgazdaságban, olyan marzsok voltak.

Zárszó:
Az Ökopolisz alapítványt az LMP alapította. Üzenem azoknak akik nem ismernek hogy határozottan jobboldali vagyok de pártban már nem tudok hinni, sokkal inkább embereknek hiszek, azoknak akiket tudok tisztelni, például Morvai Krisztinának, EU-s felszólalásaiban remekel, értelmes, érthető, konstruktív véleménye van, nézzétek meg, érdemes. Vagy Pokorni Zoltánnak hiszek aki a Romák helyzetére az egyetlen gyorsan működő megoldást kínálta, a „kiragadva a környezetéből tanítást” a gyermekeknél, a hetes iskolákat, amivel nem szakítjuk ki a gyermeket a környezetéből, de megtanítjuk hogyan kell emberhez méltóan tiszta környezetben végezni napi feladatainak. A felnőttek számára is az oktatás lenne a kiút, egy példa; nemrég hallottam egy televíziós riportot, melyben Gyuri bácsi lánya is nyilatkozott, még egy generációval ezelőtt is a roma lakosság gyűjtötte a gyógynövényeket, most már alig vannak akik képesek erre. Kár ebben a Romákat hibásnak mondani, teljes világunk ellenük van, úgy alakult hogy a legszegényebb még sokkal szegényebb lett. Régen megvolt a feladatuk, de mára az ősi szakmákat - kosárfonás, ló patkolás, edényfoltozás - teljesen felszámoltuk, nincsen szükség rájuk. A vajákos nem csak jövendőmondót jelentett hanem a gyógynövényekről való tudást is, továbbá a cigány prímások általános divatja is rég elmúlt már, tehát nézzünk szembe a ténnyel: ennek a népcsoportnak nincs helye a jelen társadalmában, de miért is?

Ha többet szeretnél tudni, nézelődj:

Bankokhoz jutott a Görögországnak nyújtott hitelek kétharmada:

Saját cikkek:


Továbbiak:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése