2013. április 15., hétfő

Gobustan Nemzeti Park, Azerbajdzsán



Gobustan Rock Art Cultural Landscape 


Kr.e. 8.000-10.000. Több ezer sziklarajz és véset, emberek, hajók, csillagképek és állatok (vad bikák, szarvasok, kecskék, oroszlánok, gazellák, ló, vad szamár, néhány közülük közel életnagyságú). Kollektív cselekvés: kaszálás, áldozat, vadászati ​​jelenetek, harci jelenetek. Van egy kép ami egy csoport táncost ábrázol, körben állnak karjaikat egymás vállára téve, ez előfutára lehet a yalla táncnak, amit Azerbajdzsánban a mai napig táncolnak. Nyelvileg "yalla" a rokon a "yal", ami azt jelenti, "élelmiszer". Az "élelmiszer tánc" feltehetően egy mágikus szertartás, vadászat előtt (a szinkron mozgás elősegítésére a kollektív hajszához). Gaval Dash (tambura kő), amely erőteljes hangokat bocsát ki, valószínűleg kísérője lehetett a yalla tánc ősének.

Petroglyphs, ősi sziklarajzok, keletkezésük 10,000 BC nyúlik vissza és azt mutatják milyen virágzó kultúra élt itt. UNESCO Világörökség "kiemelkedő egyetemes érték".

Gaval Dash – zenélő kövek, tambura-szerű hangot adnak, amikor különböző pontokon megütjük, elég megérinteni a tárgyat egy kis kővel és zenei hangok jönnek belőle.

Iszapvulkánok

Mitikus háttér: talán ez volt a Sumerok ősi földje, az Éden (Garden of Eden)? Az emberiség bölcsője?
A hajóábrázolás feltűnően hasonló a Vikingek hajóihoz melyeket Norvégiában barlangokban találtak, egy ábrázolás a hajó felett a nap képével a Sumér kapcsolatot igazolja. 


A sokféle emberalak ábrázolásának bemutatása egy tematikus tárlaton:


A sokféle emberalak ábrázolásának bemutatása egy tematikus tárlaton.
A Petroglyph Múzeum Gobustan Azerbaijan-ban.
(A kép 1:01-nél látható a videón).
Kutatók a Dogon kultúrával keresik a párhuzamokat.


Szintén a tematikus tárlat.
A Petroglyph Múzeum Gobustan Azerbaijan-ban.
(A kép 4:11-nél látható a videón).




The Petroglyph Museum at Gobustan in Azerbaijan


http://www.youtube.com/watch?v=N8BhvtPOb9I

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése