2013. március 6., szerda

A lélek súlya











 

Mennyit nyom a lélek súlya?
Hatalmas lelke van – mondják a túl jószívű emberekre.
De vajon tényleg le lehet írni méretben, súlyban esetleg színekben az embereknek ezt a különös “tartozékát”?
Egyes kutatások szerint bizonyítékok vannak arra, hogy igenis látható és mérhető a lélek.
- A különleges eljárással készült fényképen is látszik, ahogy eltávozik a lélek a halál pillanatában. Ezt a testből kiemelkedő, illetve a test fölött megjelenő más színű, jól látható képek jelezték.
Külföldön végeztek ilyen jellegű kísérleteket, hazánkban még nincs erre lehetőség. Ezt ugyanolyan eljárással végezték, mint amilyennel az aurafotózást is – mondta el Árvai Attila parapszichológus, író, aki már 1990 óta kutatja a halálközeli állapotokat.
– Nehéz azt megoldani, hogy egy halála pillanatában lévő embert ilyen technikai eszközökkel vizsgáljanak. Hasonló vizsgálatoknak vetették alá a lélek súlyának megmérését is. Ezek kimutatták azt, hogy a halál pillanatában egy bizonyos mérhető mennyiséggel csökken a test súlya. Ezt van, aki azzal magyarázza, hogy az azonnali súlycsökkenés a lélek eltávozását, vagyis annak a súlyát jelzi.
De léteznek olyan teóriák is, hogy ez a súlycsökkenés csak az izmok elernyedésének és a különböző testi változásoknak tudható be. Konkrét adatok még nincsenek a lélek súlyára, hiszen egyelőre nagyon kevés az ilyen jellegű adat.
A kiterjed vizsgálatok és fejlődő tudomány ellenére azonban még a mai napig sem lehet tudni, hogy pontosan miből áll a lélek, de az biztos, hogy állandóan foglalkozni, ápolgatni és simogatni kell ahhoz, hogy jól érezze magát ez a láthatatlan, bár állandóan érezhető “dolog”. 

Forrás:  http://habostorta.hu/hu/habostorta/cikkek/noi_dolgok/lelek/mennyit-nyom-a-lelek-sulya
Színes Bulvár Lap


A lélek súlya

Duncan MacDougall, amerikai orvost 1907-ben szerfelett érdekelni kezdte az a kérdés, hogy vajon valóban létezik-e a lélek. Ennek a feltevésnek – miszerint a lélek az emberi testben lakozik −, rendkívül fura, bizarr kísérletsorozatba kezdett. Először is egy kórházi ágyat alakíttatott át úgy, hogy az mérlegként működjön, majd halálos betegeket mért meg rajtuk, közvetlenül a haláluk pillanatában. A mérleget rendkívül érzékenyre állították, mindezen felül MacDougall olyan tuberkulózisos betegekkel kísérletezett, akik betegségüknél fogva igen keveset mozogtak az utolsó óráikban. Hat ember vizsgálata után MacDougall 15 kutyával is megismételte a kísérletet, ugyanis vallásos meggyőződése szerint az állatok nem rendelkezhetnetek lélekkel. A vizsgálatok elvégzése után kijelentette, hogy az emberek 21 grammot veszítettek testsúlyukból haláluk pillanatában, míg a kutyák semennyit!

Forrás: 
Hihetetlen Magazin


 A 21 gramm-elméletet először egy amerikai orvos, Duncan MacDougall állította fel a huszadik század elején. Karrierjét a lélek jelenlétének bizonyítására áldozta. Elgondolása szerint, amennyiben az embereknek valóban van lelkük, az valamilyen anyag formájában van jelen a testben, és mint ilyen, tömege kell, hogy legyen.
1907-ben MacDougall kísérletekbe fogott. Egy kórházi ágyat átalakított úgy, hogy az mérlegként működjön, majd halálos betegeket figyelt meg, amint elhunytak. A mérleget igen érzékenyre állították, ezért az orvos tuberkulózisos betegekkel kísérletezett, akik végelgyengülésben haltak meg, és keveset mozogtak utolsó óráikban.
Hat ember vizsgálata után MacDougall 15 kutyával is megismételte a kísérletet, ugyanis vallásos meggyőződése szerint az ebek nem rendelkeztek lélekkel. A vizsgálatok elvégzése után kijelentette, hogy az emberek 21 grammot veszítettek testsúlyukból haláluk pillanatában, míg a kutyák semennyit, s ezért szerinte minden kétséget kizáróan a lélek súlya lehet.
MacDougall alapos vizsgálatot akart végezni, mielőtt publikálja eredményeit, s meg akart bizonyosodni róla, hogy a betegek testéből távozó levegő nem zavarja meg a mérési eredményeket, ezért egyszer ő maga feküdt az ágyra, s igyekezet minél jobban kilélegezni, ez azonban nem jelentett számottevő súlycsökkenést.
Tanulmányát többen is támadták. Volt, aki azt kifogásolta, hogy a mérleg nem volt kellően pontos, mások azt vetették a szemére, hogy kevés volt a kísérletben megfigyelt betegek száma, megint mások pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a halál időpontjának megállapítása eltérő időben történt az egyes betegek esetében.
"A lélek súlya gyakorlatilag az utolsó lehelet távozásakor hagyja el a testet" - írta MacDougall. "A nyugodtabb természetű emberekben azonban akár egy percig is ott maradhat."
A doktor később azzal is próbálkozott, hogy röntgenfelvételeket készítsen a lélekről. Manapság azonban a tudomány képviselői megmosolyogják kísérleteit.
"Komolytalanok ezek a vizsgálatok, hiányzik belőlük a tudományos alaposság" - tette hozzá Robert Stern, aki szerint az elhunytak teste idővel rengeteg súlyt ad le. A lizoszómáknak nevezett sejtszervecskékben lévő enzimek a szövetek anyagait gázokká és folyadékokká alakítják.
"Ezért fordulhat elő robbanás, ha találnak egy tömegsírt, ugyanis ott rengeteg gáz halmozódik fel az oszlásban lévő testek miatt" - mondta a patológus szakértő.
Forrás: origo


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése